SWEET OPPARR
ABOUT LINKIES TUTOBIES FLAVORS FOLLOW HOME


kimkirah. 22. malaysian. uum student.










© Skin & header by eyka. original from Atiqah Jaidin. thanks to wana & ayuni for the navigation. Do tell me if I do not credit yours. *peace*
Kak Fynn Jamal
Tuesday, 25 August 2015 | 0 comment(s)

Salam.Anyeong,Ni hao.

Okay.. first of all.. I don't have any  intention to post anything but I have one thing that mingle in my mind..

pasal kak Fynn Jamal dan isu 'babi' yang kak FJ kupas.. Kirah bukanlah fan kak FJ sangat sebab jazz is not really my favourite genre. However, arjuna beta and terbang tunduk is my favourite song from kak FJ..

Okay,back to the issue.. kenapa nak jadikan ia viral yang buruk? If only you can see it from positive way? Dari babi pun kita boleh terdetik we are nothing. kita bukanlah sesiapa melainkan berpegang teguh dengan tali Allah.. I'm not all type of ustazah and tudung labuh girl that have the only right to talk about religious thingy.. tapi Kirah percaya as what kak FJ cakap..

Kenapa Dia Ciptakan Babi?

ketika aku di tingkatan 4, aku pernah bertanya pada guru agama kelas aku: kalau allah itu tidak pernah sia2 dan mensia2kan, kenapa dia ciptakan babi?

nak dimakan tak boleh. nak dipegang tak boleh. nak dijadikan tunggangan tak boleh. nak dibuat pakaian tak boleh.

ok boleh je sertu. but you know what i mean. jawapan yang aku dapatkan memang best. sampai sekarang aku takkan lupa.

cikgu aku jawab: sebab nak jadi bukti betapa manusia itu memang fitrah suka melawan. degil. betul, kan?

babi adalah satu simbolism kepada kedegilan kita manusia. kalau tidak kepada kita individu– kepada manusia secara general. kita memang suka saja2 nak benda yang tak boleh pada kita.

sama konsepnya dengan adam as dengan pokok quldi. allah menghalalkan SEMUANYA kecuali satu. yang satu jugalah yang menjadi sebab tercampaknya baginda ke bumi. of course– dengan tipu helah iblis. tapi itu sudah memang kerja dia. nak marah pun tak boleh. allah dah lama bersumpah memang iblis akan kena di akhirat nanti.
kita ni. kenapa masih degil?
sebanyak2 perempuan dalam dunia– kenapa nak yang isteri orang? sebanyak2 harta dalam dunia– kenapa nak mencuri untuk kaya? sebanyak2 kerja dalam dunia– kenapa tetap nak pilih kerja yang haram?
sebab kita degil. frown emoticon dan bila kita dah pilih utk jadi degil, kita persembahkan 500 helai kertas kajang untuk menjustifikasi kedegilan yang kita memang tau salahnya.
haih.
babi cuma sejenis simbolism tentang kedegilan manusia. yang kalau benda boleh dipegang dinampak pun kita ingkar– apa lagi perkara2 yang hanya mampu ditaakul akal yang berfikir.
ya. rata2 kita semua tak pernah makan babi. tak ingin sentuh babi. tapi segala perkara2 yang tidak boleh yang lain? yang tak terjelas? macammana…?
kita bukan main risau kalau datang bab babi. bukan main jaga2. tahap nak lafaz perkataan babi pun rasa berdosa. tapi fitnah, keji, rasuah, aniaya, adu domba, rompak, tipu daya? itu semua macammana…?
haih la jiwa raga. sebanyak2 lubuk pahala dalam dunia– kenapalah kau masih selesa untuk tak risau dengan dosa2? benda yang tak boleh juga yang dikehendakkannya.
allah itu tidak sia2. dari babi pun kita patut cari diri kita. semua benda– mesti ada sebabnya.

the very last sentence..yup.. memang tak semestinya dari babi kita patut cari diri kita sendiri.. tapi yelah.. dari benda yang kita tahu is nothing pun kita tahu diri kita.. we know where we stand..
so tak perlu kot nak bash ke nak mengutuk ke.. just know where we stand.. kalau rasa kak FJ ni merapu just leave..unfollow..unfriend.. bagi kirah she is not saying a nonsense.. it's a thing that can't be understand just only you read once.. tak semua faham nukilan kita.. so kak FJ  I'm not your fan but at least I'm understand what you wanna say in that post..

bash lah semampu boleh,, nanti akhirat merangkak cari kak FJ nak minta maaf.. 
*semoga ko baca entry ni*

kimkirah 

Labels: , ,